Головна » 2016 » Січень » 6 » Сходження на гору Маківка (24-26 квітня 2015 р.)
01:06
Сходження на гору Маківка (24-26 квітня 2015 р.)

Сходження на гору Маківка

 

       З 24 по 26 квітня Львівський обласний центр туризму організував сходження учнівської молоді Львівщини на гору Маківка, приурочене 100-річчю героїчного подвигу Українських Січових Стрільців у боях на горі Маківка. У цьому дійстві брали участь 22 команди туристів з різних районів Львівщини. Пустомитівський район представляла команда туристсько-краєзнавчого гуртка Зубрянського НВК (учні 9-11 класів) під керівництвом вчителя географії Партем Катерини Михайлівни та вчителя історії Супик Любов Богданівни.

         24 квітня після прибуття у містечко Славське на туристичну базу «Трембіта» відбулося урочисте відкриття святкового дійства, де присутніх привітав голова Львівського обласного центру туризму Набитович Михайло Васильович. До виступу була запрошена і команда Зубрянського НВК. Зокрема, з короткою історичною довідкою про Легіон УСС виступила вчитель історії Супик Любов Богданівна, а святковості та врочистості  цій події привніс виступ учасників танцювального колективу «Веселинка» Зубрянської школи, які й були учасниками сходження. Ввечері кожна команда взяла участь в конкурсі з найкращого виконання стрілецької пісні та інсценізації до неї.

       25 квітня почалась головна подія – сходження на гору Маківка. Ранкове сонечко своїми теплими обіймами зустріло колону вишикуваних юних учасників. З піснями на устах, прапорами в руках, патріотичними почуттями у серцях молодь Львівщини вирушила стежками Січових Стрільців, прокладеними 100 років тому. «Ой на горі, на Маківці», «Гей там на горі Січ іде», «Червона калина» та ін. – це лише декілька пісень, які звучали з уст юних патріотів. Цікаво було те, що йшли саме тим шляхом, яким усуси обійшли місце розташування російських окупантів, аби зупинити їхній наступ. Важкою була 15-тикілометрова дорога до вершини гори, де і є меморіал УСС. Багато хто запитував: «Якщо в даних умовах таке сходження є важким, тоді що пережили стрільці, несучи зі собою важку амуніцію, зброю, причому, під постійним обстрілом з боку противника?» І якщо нашим рубіконом стала вершина гори, то усусів попереду чекало щонайменше чотири доби виснажливих боїв з окупантом, рубіконом яких стала успішна відсіч російським воякам і зупинення їхнього наступу.

         Біля пантеону УСС було проведено панахиду, покладання квітів, запалювання свічок. 

    Після повернення на базу команди взяли участь у  брейн-рингу з історії Січового Стрілецтва, а опісля переглянули документальний фільм «Бій на горі Маківка».

         У неділю 26 квітня зранку відбулося нагородження учасників сходження грамотами і закриття туристичного табору. 

Вчитель історії Супик Л.Б.

Категорія: каталог статей | Переглядів: 1255 | Додав: lubasupyk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
avatar
1 partem • 21:12, 19.01.2016
Так тримати ! Кожного року - на г.Маківку !
avatar
Вітаю Вас, Гість!
Понеділок, 29.04.2024